KULTURNO DRUŠTVO ODPEV

Kulturno društvo ODPEV Mala vas 31, občina Gorišnica  je bilo ustanovljeno Aprila leta 2000. Namen in cilj ustanovitve je bil delati v ljubiteljski kulturi in s tem ohranjati izvirno ljudsko glasbo in pesem zanamcem. V vseh teh letih nam je to uspelo kar dokazujejo tudi doseženi rezultati. V KD aktivno delujejo Ljudski godci trio Vetrnica, Pevci vasi in Samostojni ljudski godec. Zaradi zdravstvenih razlogov pa sta prenehala delovati samostojna ljudska pesnika.

Ustanovitelji ljudskih godcev trio Vetrnica so bili: Petek Ivan (Violina), Tomažič Anton (Bas-Berda) in Konrad Kostanjevec (Diatonična harmonika). Po prerani smrti Ivana Petka je Violino nekaj časa zaigral njegov vnuk. Zasedba se je nato spremenila v zasedbo, katera sedaj nadomešča violino z Bugarija. Ta sestava je še vedno najbolj aktivna vendar se je članstvo spreminjalo. Skupini se je pridružila tudi pevka. Tako skupina vsa leta izvaja lahko Vokalno ali Vokalno instrumentalno glasbo. Za ohranitev ljudskega izročila so izdali pet CD Ljudskih viž in pesmi ter posneli več video spotov za TV in Radio. Trio Vetrnica nastopajo širše po Sloveniji in zamejstvu, pri zamejskih Slovencih na Madžarskem in Hrvaškem. Nastopali pa so tudi večkrat v Avstriji in Švici. Povsod kjer nastopajo promovirajo, občino Gorišnica, KD ODPEV Mala vas, Urad VLADE RS za Slovence, JSKD Slovenije, Ministrstvo za kulturo in ZLTS Slovenije.

V KD ODPEV deluje skozi vsa leta od ustanovitve tudi skupina Pevci vasi. Njihova naloga je ohraniti izvirno fantovsko ljudsko pesem in običaje zanamcem. Nastopajo na povabilo širše po Sloveniji in tujini na raznih prireditvah. Skupina se je pri teh letih morala zaradi zdravstvenih ovir večkrat dopolnjevati. Izdali so dva CD ljudskih pesmi.

 

 

Vodja vseh skupin v KD je predsednik KD, Zborovodja, Naj ljudski godec leta 2019 in dolgoletni kulturni delavec Konrad Kostanjevec.

Samostojni ljudski godec ohranja izvirno ljudsko glasbo že preko 50 let, najprej z klavirsko harmoniko in od leta 2000 z Diatonično harmoniko. Nastopa po zmožnostmi na povabilo pri raznih srečanjih in prireditvah v občini in izven ter je vsa leta uvrščen v finale ZH Ljubečna.  Na njegovo pobudo je KD ODPEV uspešno organiziralo 11 let predtekmovanja za ZH Ljubečna v Mali vasi, občini Gorišnica. Na državnem tekmovanju za zlato harmoniko Ljubečne je v finalu prejel šest srebrnih in devet zlatih medalj, ter postal Naj ljudski godec Slovenije leta 2019. Je prejemnik Jubilejnega priznanja JSKD Slovenije za dolgoletno delo v ljubiteljski kulturi, prejemnik vseh Galusovih  značk ter mnogih priznanj. V občini Gorišnica je za dolgoletno delo prejel leta 2023 LISTINO občine Gorišnica. V kolikor mu bo zdravje dano bo s takim delom nadaljeval.

Občina Gorišnica

Gorišnica 83 a, 2272 Gorišnica

Uradne ure občine:

Pon.: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 15.00

Sreda: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 17.00

Petek: 8.00 – 13.00

Informacije

Aktualne novice

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi aktualne novice.

Občina Gorišnica © 2023. Vse pravice pridržane.

Skip to content