PGD MOŠKANJCI

Začetek gasilstva v Moškanjcih sega v leto 1905, ko so vaški možje staknili glave in zelo resno pristopili k ustanovitvi tako imenovane “požarne brambe”, ki svoje poslanstvo ohranja še dalje. Po požrtvovalnem pridobivanju članov je društvo delovalo kot prostovoljna humanitarna organizacija z zahtevanim in odobrenim slovenskim poveljevanjem vse do prihoda okupatorja leta 1941. Zamisel o ustanovitvi gasilskega društva sega še v leta nazaj, ko so požari v Moškanjcih in sosednjih vaseh uničili mnogo domačij. Skupaj je v tem času društvo štelo 24 članov, od katerih so bili vsi aktivni operativni člani. Vsi ustanovni člani so z dušo in srcem aktivno delovali v društvu.

Pomembni mejniki v delovanju društva so bili nabava ustrezne opreme, vozil in ureditev prostorov. Med prvimi je leta 1942 bila ročna brizgalna na konjsko vprego. Omenjena pridobitev je zahtevala ustrezen prostor za skladiščenje. Tako so domači gasilci dogradili gasilski dom ob glavni cesti, ki je bil zgrajen leta 1908, leta 1936 pa je bil dograjen sušilni stolp. Istega leta je gasilsko društvo razvilo svoj prvi gasilski prapor v ponos gasilcem in vaščanom. Naslednja pridobitev sega v čas začetka 2. svetovne vojne, ko je bila v društvo pripeljana nova motorna brizgalna, ki še danes hranimo, kot razstavni eksponat. Leta 1970 je bilo nabavljeno tudi prvo gasilsko vozilo Ford Tranzit. Leta 1984 je bila nabavljena avtocisterna TAM in leto kasneje še orodno vozilo TAM. Deset let kasneje smo vozni park posodobili z novo, takrat sodobno opremljeno cisterno, TAM 130 in leta 1995, ob 90. letnici društva, še s kombiniranim vozilom IVECO. Ob 110. letnici smo vozilo IVECO zamenjali z novim gasilskim vozilom Ford Transit, ki je namenjen prevozu moštva, leta 2023 pa nabavili še sodobno opremljeno vozilo GVC-1 na podvozju Scania.

Skozi zgodovino smo velik poudarek namenjali tekmovalnemu delu, usposabljanju članov in skupnemu druženju. Trdo delo naših tekmovalnih enot se je obrestovalo z večkratno udeležbo na regijskih in državnih tekmovanjih. Poleg gasilskih aktivnosti smo skozi zgodovino organizirali več uspešnih prireditev, med katerimi velja izpostaviti Lükarski oz. Kmečki praznik, Pustno veselico in prvo Vaško olimpijado. V zadnjih letih smo uspešno izpeljali več Stand up dogodkov, organizirali edinstven dogodek za mlade v Sloveniji – Srečanje mladine podravske regije s tekmovanjem gasilskih dvojic, Dneve odprtih vrat za mladino in Praznično vas.

Prostovoljno gasilsko društvo Moškanjci danes pokriva požarni rejon v vaseh Moškanjci in Tibolci, v svojih vrstah pa ima 237 članov, od tega 41 operativnih gasilcev, 50 mladih gasilcev in 24 veteranov.

Želja vseh članov in vodstva društva je, da svoje poslanstvo s popolno predanostjo in aktivnim delom na področju operativnega delovanja, mladih, članic, veteranov in družabnega življenja ohranjamo še na mnoga leta.

Občina Gorišnica

Gorišnica 83 a, 2272 Gorišnica

Uradne ure občine:

Pon.: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 15.00

Sreda: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 17.00

Petek: 8.00 – 13.00

Informacije

Aktualne novice

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi aktualne novice.

Občina Gorišnica © 2023. Vse pravice pridržane.

Skip to content