Dominkova domačija

Občina Gorišnica se ponaša s čudovito kmečko domačijo – Dominkova domačijo. Po mnenju strokovnjakov Zavoda za ohranjanje naravne in kulturne dediščine velja za najstarejšo v celoti ohranjeno hišo, grajeno v panonskem stilu. Stara je nad 300 let.

Arhitekturno spada med značilne panonske hiše, grajene vogalno tako, da se v obliki črke L stikata bivalni in gospodarski del. Stavba je cimprana – grajena iz lesenih brun, obdana z ilovnatim ometom in pobeljena z apnom. Streha je pokrita s slamo. V notranjosti so čudovito ohranjeni prostori iz tistega časa, kot so npr.  »črna kuhinja«, izba, shramba, .. pa tudi skedenj, hlev, stelnjik,.. Vse je opremljeno z izvirno prvotno opremo, kakršno je zapustila zadnja prebivalka in odraža nekdanji način življenja.

Okolico hiše bogatijo še svinjaki, čebelnjaki, koruznjaki, tipično panonski vodnjak, brajde, zeliščni vrt in skrbno obdelana njivica. Vse to priča, da hiša ni zgolj muzej – je preteklost, ki živi.

Ogledi Dominkove domačije

Kdaj?

Vsak dan po predhodnem dogovoru na telefonsko številko 02 743 11 10..

Značilnosti Dominkove domačije

Po mnenju strokovnjakov Zavoda za ohranjenje naravne in kulturne dediščine
velja za najstarejšo v celoti ohranjeno hišo, grajeno v panonskem stilu.

Starost hiše

V tej hiši ni zapisane letnice nastanka na tramu kot je bilo to v navadi. Starost sklepajo po kupoprodajni pogodbi, ki so jo našli, ko so ob obnovi čistili hišo. Z nje je razvidno, da je bila napisana v pisavi grofa Ignaca in Marije Attemus iz leta 1824, ki potrjuje, da sta Jožef in Marija Golob, podložnika gospoščine Gronji Ptuj in Sobetincev, prodala posestvo Juriju Kranjcu, podložniku gospoščine Zamušek, doima iz Gorišnice. Kranjšev rod je živel in gospodaril v hiši. Do današnjih dni še je v hiši živelo šest rodov. Zadnja stanovalka - Katarina Nemec, ki so jo domačini klicali Dominkova Kata, je v hiši umrla leta 1990, stara 96 let. (1894-1990)

Notranjost hiše

Celotno zgradbo zajema 11 prostorov. Razporeditev prostorov v hiši je tipična: V sredini sta priklet (veža) in črna kuhinja, desno je hiša (glavni bivalni prostor), levo pa mala hiška in shramba - bivalni del štiriceličen. Sledi gospodarski del: skedenj, hlev, klet, priročna delavnica, steljnik in zimska klet. Vsi prostori v bivalnem in gospodarskem delu so opremljeni z bogato in ohranjeno staro opremo.

Krušna peč

Ponos hiše je krušna peč z barvitim cvetličnim vzorcem, ki stoji v kotu ob kuhinjski steni. Ob strani peči je majhen zapečnjak (stopnica na peč). Na peči so nekoč spali otroci, sušili bučnice, ajdovo kašo, kisali mleko. Na peči je razstavljena razna glinena posoda - dukli / lonci za kisanje mleka, cimpeti in drugi eksponati. Okrog peči sta dve masivni klopi, ki sta bili najbolj zasedeni pozimi. Zvečer so jih spremenili v ležišča.

Zadnja prebivalka v hiši

Zadnja prebivalka, ki je v hiši živela vse do leta 1990 je bila Katarina Nemec (1894-1990), ki so jo domačini klicali Dominkova Kata. Od leta 1942 je bila vdova s tremi otroki. Kot dobra gospodarica je več 50 let skrbela za hišo ter majhno kmetijo. V veliko pomoč ji je bila hčerka Angela, ki je živela v soseščini in je pomagala materi Katarini vzdrževati domačijo vse do njene smrti, leta 1990.

Občina Gorišnica

Gorišnica 83 a, 2272 Gorišnica

Uradne ure občine:

Pon.: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 15.00

Sreda: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 17.00

Petek: 8.00 – 13.00

Informacije

Aktualne novice

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi aktualne novice.

Občina Gorišnica © 2023. Vse pravice pridržane.

Skip to content