ŠAHOVSKO DRUŠTVO GORIŠNICA

ŠAHOVSKO DRUŠTVO GORIŠNICA

V občini Gorišnici ima šah zavidljivo tradicijo, saj so po pripovedovanjih igrali šah še veliko prej, preden se pojavijo prvi zapisi o organizirani obliki šaha. Tako smo v Tedniku, ki je izšel dne 23. 1. 1953, zasledili članek, ki govori o ustanovitvi šahovske sekcije v Gorišnici, ki je v začetku štela 17 članov. V istem članku se omenja tudi, da je taka sekcija že obstajala, le da je prenehala z delovanjem.

Pod okriljem šahovske sekcije TVD Partizan, se je ob sobotah igral organizirani šah v prostorih OŠ Gorišnica, kjer se je zbralo zavidljivo število šahistov, kasneje se je ta termin prestavil na petek. Igrala se je klubska liga, ki je pomenila predpripravo na razna šahovska tekmovanja, na širšem področju nekdanje občine Ptuj. Tekmovanja so bila največkrat ekipna, naše ekipe pa so velikokrat posegale po najžlahtnejših odličjih.

Ne moremo mimo posameznikov, ki so s svojim delom in udejstvovanjem bili pravi promotorji šaha v Gorišnici. Med te sodijo: Alojz Reberc, Jože Požeg, Martin Firbas, Ivan Voršič, Miro in Anica Toplak, Vlado Viher, Drevenšek Darko in še veliko ostalih šahistov – seznam je predolg za vse, ki bi jih bilo potrebno omeniti in so pomembno prispevali k razvoju šaha v tem okolju.

Nekaj šasa je delovala tudi šahovska sekcija Moškanjci, kjer so šahisti pod vodstvom Janeza Vrbančiča, 1985 na Bledu osvojili 5. mesto v ekipni mladinski konkurenci. To je uspeh, ki ga ne smemo pozabiti in smo lahko nanj zelo ponosni.

V knjigi Njegovana Kokošineka »S šahom v srcu« preberemo miniaturo iz leta 1955, ki govori o igranju šahovske simultanke avtorja v takratni osnovni šoli. Gostila ga je družina Šugman.

Šahovska sekcija je tako počasi dozorela in presegla okvirje sekcije, zato smo 17. 12. 1994 ustanovili šahovsko društvo Gorišnica, ki v taki obliki deluje še danes.

Od takrat naprej se redno udeležujemo Slovenske šahovske lige – vzhod. Najvidnejši rezultat smo dosegli takoj na začetku, ko smo osvojili 4. mesto v II. slovenski ligi – vzhod. Udeležujemo se tudi ostalih turnirjev po Sloveniji, in sicer:

  • turnirjev v bivših KS občine Ptuj (Ptuj, Spuhlja, Bukovci, Žetale, Zavrč .);
  • turnirjev Mednarodne pomurske lige – konec tedenski hitropotezni turnirji (Štrigova, Bakovci, Moravske toplice, Puconci, Dokležovje, Gornja Radgona, Ormož, Brod na Muri – Krog);
  • turnirjev v Gričah;
  • mednarodnega turnirja v Sladkem vrhu;
  • udeležbe na področnem tekmovanju invalidov.

Društvo organizira tradicionalne šahovske turnirje, ki so dobro obiskani s strani članov, mladincev in drugih šahistov iz cele Slovenije, in sicer:

  • hitropotezni turnih v spomin padlim na Toplakovi domačiji dne 4. 2. 1945 (stari občinski praznik);
  • društveni hitropotezni mesečni turnirji;
  • šah je vključen tudi na Vaški olimpijadi (prej je to tekmovanje organiziralo ŠD Gorišnica, pod imenom Srečanje šahovskih ekip (trojk) vasi občine Gorišnica).

Šah nas druži in ne pozna meja, kar v ŠD Gorišnica dokazujemo z medsebojnimi srečanji in dvoboji s sosednjimi šahovskimi društvi, kot so Spuhlja, Žetale in Ptuj, kakor tudi s hrvaškim šahovskim društvom Strahoninec, s katerimi sodelujemo še danes.

Šahovske simultanke so bile in so vedno zelo privlačne, ker se manifestira veličina igralca, ki le-to igra. Tudi pri nas smo organizirali nekaj simultank, z zvenečimi imeni slovenskega šaha: Janko Bohak, Milan Šeruga, Danilo Polajžar, Adrian Mikchalchisin in Leon Gostiša.

V okviru 50 – letnice delovanja šaha in 10. obletnice šahovskega društva Gorišnica, smo 14. 2. 2004 izvedli slavnostno prireditev, na kateri je bilo predstavljeno delovanje šaha v Občini Gorišnici. šahovska akademija je potekala v prostorih Gasilskega društva Gorišnica – vodila jo je Nataša Kralj. Predstavljena je bila diploma Anite Voršič – šolski šah v Gorišnici. Med častnimi gosti je bila tudi udeleženka šahovskih olimpijad Anita Ličina, katere šahovske korenine so v OŠ Gorišnica.

Največji organizacijski uspeh ŠD Gorišnica je bil turnir, ki je potekal v nedeljo, 19. 9. 2004, v Večnamenski dvorani v Gorišnici – 5. mednarodno srečanje šahistov za »Kristalni pokal«. Pri organizaciji srečanja je poleg šahovskega društva »Kristalni pokal« in šahovskega kluba ZM Branik, tokrat prvič sodelovalo tudi domače šahovsko društvo, ki se je izkazalo s tehnično dovršenostjo organizacije turnirja.

Domača matadorka olimpijka Anita Ličina je zasedla 4. mesto; med domačimi igralci se je najbolj izkazal Janez Vrbančič.

V ŠD Gorišnica je registriranih več kot 70 šahistov, zato za njegov obstoj ni bojazni. Ljubezen do šaha se zrcali v udejstvovanju posameznikov pri organizaciji turnirjev in podobnih prireditev, ki so najboljša promocija šaha med mladimi.

Za konec pa še ena misel o šahu:

V šahu se zrcali bistvo življenja, saj skriva lepote, zanke in skrivnosti, od posameznika pa je odvisno, ali mu jih bo s svojimi odločitvami in potezami uspelo razvozlati. Očarljivost šaha je v tem, da je neizčrpen, kljub njegovi dorečenosti. Ali bo v prihodnje računalniški tehnologiji uspelo razbiti večtisočletno fascinacijo in nas oropati šahovske romantike?”

Občina Gorišnica

Gorišnica 83 a, 2272 Gorišnica

Uradne ure občine:

Pon.: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 15.00

Sreda: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 17.00

Petek: 8.00 – 13.00

Informacije

Aktualne novice

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi aktualne novice.

Občina Gorišnica © 2023. Vse pravice pridržane.

Skip to content