ŠPORTNO RIBIŠKO DRUŠTVO GORIŠNICA

Ponos naših ribičev je urejen ribnik, ki ni le prostor za lovljenje rib, pač pa se tam nabira tudi pozitivna energija. Naključni mimoidoči se radi ustavijo in pokramljajo, prostorček ob vodi pa je tudi cilj mladih in starih sprehajalcev, ki si tukaj umirjajo duše, preobremenjene s hrupom, vsakodnevnimi skrbmi in delom.

Franc Kovačec, pobudnik za nastanek ribnika v Moškanjcih pove, da je podoba ribnika danes popolnoma drugačna, kot je bila pred enajstimi leti. Na mestu, kjer je danes ribnik, je bila včasih gramozna jama, polna smeti, ki njemu in vaščanom še zdaleč ni bila v ponos.

Toda, kjer je volja je tudi pot, pravi angleški pregovor. In prav te misli so se igrivo podile po glavi Franca Kovačeca, ki se je leta 1995 začel poigravati z željo o lastnem ribniku Ribiškega pododbora Gorišnica Ribiške družine Ptuj. S to svojo zamislijo je zasvojil tudi vse svoje ribiške prijatelje. Kot delegat Ribiškega pododbora Gorišnica Ribiške družine Ptuj je imel leta 1998 možnost, da upravnemu in nadzornemu odboru Ribiške družine predstavi željo ribičev iz Gorišnice. “Gorišniški ribiči si želimo svojo vodo. Pomagajte nam, prosim, uresničiti to željo.” Takratni predsednik Ribiške družine Ptuj, ki je vedel, da so gorišničani vestni ribiči in zavzeti ljubitelji narave, predvsem pa voda in življenja v njih, je njihovo željo odkrito spoštoval in jim ponudil roko pomoči. Sledili sta dve dolgi ali morda celo kratki leti, polni idej in zamisli o lastni vodi. Odgovorni v domači občini, Občini Gorišnica, in v Ribiški družini Ptuj so ravnali preudarno in skupnimi močmi so prišli do želenega cilja. 22.6. 2000 so s strani Občine Gorišnica dobili dovoljenje za sanacijo gramozne jame v Moškanjcih. Alojz Ivanuša, član občinske uprave in prav tako ribič Ribiškega pododbora Gorišnica, je predal občinski sklep, da si v Moškanjcih lahko ustvarijo “svoje vodno kraljestvo”. Dodal pa je tudi namig, da pot, na katero se podajajo, ne bo lahka, ampak bo od njih zahtevala veliko naporov. Vsi so se zavedali da bo to, kar si želijo še dragocenejše, če bo pridobljeno s trudom in delom. Z veliko mero optimizma so tako sprejeli ponujen izziv. Na seznamu Ribiške družine Ptuj je bilo takrat zapisanih 120 članov Ribiškega pododbora Gorišnica. Veliko ljudi, a žal nepovezanih. Kako bi tudi bili, saj jih je povezovala le reka Drava, ki je vila svojo, kilometre dolgo, pot in se za njih ni utegnila ustavljati. S tem so gorišniški ribiči dobili edinstveno priložnost strniti svoje vrste v domačem kraju; zbrali so se tisti, ki so že pet let tiho upali, da se bo priložnost o lastnem ribniku ponudila tudi njim. Na prvi delovni akciji so se zbrali Jože Vajda, Ivan Časek, Janez Herga, Branko Kovačec, Alojz Ivanuša in Franc Kovačec. Premalo, veliko premalo za tako obsežen projekt. Moškanjsko gramozno jamo, polno smeti in raznorazne navlake, je bilo potrebno najprej očistiti, da so sploh lahko uzrli vodo, ki je v nadaljevanju vodila njihove sanje, moči in želje. Tej vodi so poklonili zvrhano mero svojih najboljših moči.

Zagnanost in njihova vztrajnost je sčasoma pritegnila tudi druge ribiške prijatelje. Pridružili so se Anton Jurič st., Anton Kolarič, Franc Munda, Franc Horvat, Janez Šmigoc, Miran Pintarič, Marjan Plošenjak, Franci Veršič, Janez Domanjko, Jože Tomažič, Branko Strelec, Martin Kranjčič, Srečko Kolar in trije mladi družinski člani druge generacije: Benjamin Kovačec, David Slodnjak in Borut Kolar.

Tako je sanacija gramozne jame dodobra stekla, saj je veliko ribiških prijateljev prijazno priskočilo na pomoč. Ribičem upokojencem iz domačega društva so pri delu pomagali tudi člani Ribiške družine Maribor iz Ribiškega pododbora Globoček in njihov predsednik, g. Franc Dolšak. Pridružilo se je še mnogo današnjih ribičev, pomoč in navdušenje nad njihovim delom pa so izkazali tudi vaščani vasi Moškanjci in posamezni krajani občine Gorišnica. In s skupnimi močmi so projekt srečno pripeljali do prvega spusta rib v ribnik.

Takšen je bil torej začetek – zelo delovno obarvan. Opravljenih je bilo 1800 ur prostovoljnega dela. Ker pa so imeli podporo Občine Gorišnica, Ribiške družine Ptuj in velikega števila krajanov, da njihove velike želje niti ne omenjamo, so jim bili vsi napori pravzaprav v veselje. Začetna dela so bila dokončana do septembra 2000, le tri mesece za tem, ko so 22. 6. 2000 s privoljenjem in podporo Občine Gorišnica lahko stekla. Nato so sledila še strojna dela in ribnik je bil pripravljen na prvi spust rib, ki jim je bil v največje veselje. Prvih 180 kilogramov krapov, ki jih je kupila Ribiška družina Ptuj, so v ribnik spustili 9. 4. 2001.

Njihov skupni uspeh so proslavili na prvem srečanju ribičev ob ribniku v Moškanjcih 23.6.2001. Sama otvoritev je bila v sklopu prireditev v počastitev občinskega praznika Občine Gorišnica 22.7. 2001.

“Naše največje veselje se je seveda zgodilo že spomladi, ko smo s skupnimi močmi projekt “našega ribnika” pripeljali do prvega spusta rib v ribnik”, je svoje razmišljanje sklenil Franc Kovačec. Franc Kovačec je bil na prvem ustanovnem zboru Ribičev Ribiškega pododbora Gorišnica (ki se ga je udeležilo 30 ribičev in je bil sklican na podlagi Statuta Ribiške družine Ptuj) izvoljen za prvega predsednika Ribiškega pododbora. Ribiče je vodil vse do leta 2006. V njegovem mandatu smo 30.4.2004 ribiči Ribiškega pododbora Gorišnica ustanovili ŠPORTNO RIBIŠKO DRUŠTVO GORIŠNICA. Od leta 2006 do leta 2009 nam je, gorišniškim ribičem, predsedoval Janez Herga, ki je s svojo neomajno voljo in pozitivno energijo odtisnil neizbrisen pečat svojega sobivanja z nami. Poleti 2009 smo se od mnogo prerano preminulega Janeza, žal, morali posloviti. Športno ribiško društvo sedaj vodi predsednik, Ratko Matjašič, ki si prav tako kot vsi ribiči Ribiške zveze Slovenije, skupaj s svojimi kolegi v domačem društvu, prizadeva spoštovati vrednote sladkovodnih ribičev, ki so se izoblikovale skozi desetletja skupnega prizadevanja za življenja vredno okolje, neokrnjeno naravo, čiste vode in bogastvo vodnega življenja. Za slednje v ribniku v Moškanjcih od leta 2005 skrbi Srečko Kolar, pred njim pa je to vse od izgradnje ribnika naprej opravljal Janez Herga. V ribniku v Moškanjcih, ki je v upravljanju ribičev Športnega ribiškega društva Gorišnica, je dovoljen le način ribolova “ujemi in spusti”. Uplenjeno ribo tako lahko ribič le fotografira ali jo posname na video kameri in si s tem zagotovi ohranitev spomina na dogodek, ki ga je razveselil, nato pa uplenjeno ribo vrne v njen naravni okoliš. Poleg spoštovanja moralnih standardov v odnosu do narave in okolja, ribe in ostalega vodnega življenja ter ribičev, izvajamo ribiči v Športnem ribiškem društvu še naslednje aktivnosti:

  • ribolov članov in rekreacijski ribolov z dnevno ribolovno karto (med ribolovno sezono ob sobotah, nedeljah in praznikih),
  • organiziramo pokalna tekmovanja za člane in izven,
  • organiziramo mladinske, društvene in občinske lige za ribiškega prvaka društva in občine,
  • sodelujemo na srečanju ribičev občin Ptuj, Markovci, Dornava in Gorišnica,
  • sodelujemo na mednarodnih tekmah v ribolovu s plovcem v družbi ribiških ekip iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Madžarske, Srbije in Slovenije.

Veseli smo našega ribnika, ki predstavlja pravi vzor, kako se da iz propadajočega okolja z nekaj sredstvi in veliko dobre volje urediti prostor, kjer ljudje najdejo mir in (po želji) navezujejo pristne človeške odnose.

Hvala ribičem in vsem, ki kakorkoli pripomorete k obstoju našega ribnika!

Občina Gorišnica

Gorišnica 83 a, 2272 Gorišnica

Uradne ure občine:

Pon.: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 15.00

Sreda: 8.00 – 12.00 in 13.00 – 17.00

Petek: 8.00 – 13.00

Informacije

Aktualne novice

Vpiši svoj e-poštni naslov in prejmi aktualne novice.

Občina Gorišnica © 2023. Vse pravice pridržane.

Skip to content